Hva gjør du om du møter en ensom hund på gata

Fra tid til annen er det hunder som kommer bort fra eierne sine. Om du skulle møte en løs hund er det viktig å vite hva du kan gjøre for å tilnærme deg den.

Det er viktig å trå varsomt, slik at hunden ikke føler seg truet. Den er trolig allerede redd fordi den ikke vet hvor eieren er og føler seg alene. Er du ikke forsiktig kan det fort ende med at du blir bitt.

Hvis hunden er aggressiv er det best å holde avstand. Tegn du kan se etter er knurring, bjeffing, flekking av tenner, stive ben, strittende pels, rett hale eller ører som ligger fremover. Ser du noen av disse tegnene bør du la hunden være i fred. Hold heller øye med den og ring Dyrebeskyttelsen slik at de kan komme og ta hånd om hunden.

Hvis hunden er rolig og ikke viser tegn til å være nervøs eller aggressiv, kan du forsøke å nærme deg den. Snakk rolig til den og beveg deg sakte. Hunder kan se på det som en trussel om du stirrer for lenge på dem, unngå derfor langvarig øyekontakt. Når du har kommet nærme den kan du la den snuse på hånda di. Virker den fortsatt rolig kan du sette deg ned på huk, slik at du ikke står over den og kan få den til å føle seg truet. Klapp den forsiktig på ryggen.

La hunden få bestemme hvilket tempoet vennskapet deres skal utvikle seg i. Ser du at den begynner å føle seg redd eller blir aggressiv er det best å trekke seg unna. Hold deg litt på avstand, og forsøk heller på nytt etter en liten stund. Er du tålmodig vil du mest sannsynlig lykkes ganske snart. Husk også på at hunder ikke kun logrer med halen når de er glade. De kan også gjøre det når de føler seg truet.

Når du har vunnet hundens tillit kan du se etter om den har et halsbånd med et telefonnummer. Det er også mulig at den er chippet. For å kunne lese av en chip trenger man en spesiell elektrisk avleser. Dette er noe for veterinærer, Politi og Viking har tilgjengelig. Ta derfor kontakt med en av disse instansene. Det kan være lurt å kontakte Politiet, da eiere skal melde fra til dem så snart de merker at hunden er borte. Selv om det ikke er påbudt å id-merke hunder som kun oppholder seg i Norge er det noe vi anbefaler. Synes du kostnaden er litt høy der og da kan du søke om et lite forbrukslån til dette formålet.

Selv om vi voksne kan forsøke å nærme oss en fremmed hund bør vi lære barna våre at de aldri skal gjøre det samme. Fortell barnet ditt at han eller hun må tilkalle en voksen som kan hjelpe til. Selv om hunden kan virke snill vet man aldri hva den kan gjøre om den føler seg truet.

azonbooster