Båndtvang er ikke frivillig

Hvert år dukker det opp historier om løse hunder som har gjort skade på vilt, fugler og husdyr. Noen ganger hender det til og med at løse hunder skremmer eller skader mennesker. Derfor er det viktig å minne deg på at det er et stort ansvar å eie en hund. Du må sørge for at hunden din ikke gjør skade, og du har plikt til å overholde båndtvangen. Den generelle båndtvangen er fra 1/4 til 20/8, men det kan være ulike regler enkelte steder i landet.

Hunden min gjør aldri noe galt

Mange tror at hunden deres aldri gjør noe galt, rett og slett fordi de ikke ser at hunden skader vilt eller fugler. Men hvis hunden din løper fritt i skogen, og du ikke ser hvor den er og hva den gjør, så kan du faktisk ikke vite hva den holder på med. Løshunder kan bite i hjel fugleunger og knuse egg og reir, uten at du merker noe av det. Derfor skal ikke hunden løpe fritt når det er båndtvang. Mange steder kan båndtvangen være sterk utvidet, og til og med gjelde året rundt, så du må alltid informere deg om hva som gjelder. Hvis hunden din trenger et sted å løpe fritt, kan du lage din egen luftegård. Dersom du har stor tomt, kan du enkelt gjøre dette selv, og på byggmax finner du materialer til både luftegård, hundehus og lekeplass til hunden. Hvis du har liten tomt, kan du gå sammen med noen andre hundeeiere og lage en større luftegård for hundene i nabolaget.

Jeg har kontroll på hunden min

Ikke tro at du har kontroll på hunden din i enhver situasjon, for det har du ikke! Ingen hundeeier har hundre prosent kontroll over hunden uansett hva som skjer, og dersom hunden din gjør skade, er det du som er ansvarlig for dette. Ikke engang et dressurkurs kan gi deg full kontroll over hunden, selv om kurset naturligvis gir deg en litt lydigere hund. Men et lydighetskurs gir deg ingen rett til å bryte båndtvangen.

Hunden min er så liten at den ikke er noen fare

Eiere av små hunder tror at deres hunder er ufarlige. De tenker at en liten hund kan sikkert ikke bite i hjel et dyr. Men en liten hund er fullt i stand til å drepe fugleunger og den er i stand til å jage vilt og husdyr ut i veibanen, der de kan bli påkjørt. En liten hund kan også skille kalver og kje fra mødrene sine, slik at de blir mer utsatt for andre rovdyr. Beitende storfe kan også anse en liten hund som en trussel, og gå til angrep på både hund og eier. Så små hunder skal også være i bånd.

azonbooster