Stor arbeidskraft!

At hunder er menneskets beste venn er det liten tvil om. De er grenseløst lojale, stort sett fylt med godt humør, alltid glade for å møte deg i døra når du kommer hjem og blir med på tur og lek uansett vær og sted. Men har du tenkt på at hunder også opp gjennom historien har vært brukt som arbeidskraft? To måter hunder kan arbeide på kommer folk gjerne på: vakthund, og jegerhund. Men spesielt i én rolle er hunder så effektive at de med kjennskap til det mener at én hund kan erstatte tolv menn.

Det er nemlig som gjeterhunder at hunder virkelig kan utgjøre en stor forskjell. Det krever mye av både hund og eier: en dårlig trent hund kan gjøre det motsatte, og skape arbeid for tolv menn istedenfor. De fleste raser passer ikke som gjeterhunder, men Border Collie har blitt et naturlig valg for mange. Den er blant de aller smarteste hunderasene, er sterk og utholdende, og har det riktige gemyttet for den typen arbeid. Enkelt forklart, så brukes en gjeterhund til å flytte saueflokken. Eier og hund jobber tett sammen, det er ikke som at eieren kan ligge å kose seg i en komfortabel kontinentalseng mens hunden er ute og jobber jobber.

Border Collie springer i skogen

Enten sauene skal fóres eller flyttes fra et sted til et annet, så klarer hunden lettere enn mennesker å få dem til å bevege seg i samlet flokk. Den er også en ekspert på å single ut enkeltsauer fra flokken når det trengs, for eksempel hvis bonden skal merke en av sauene eller gi den en form for medisinsk behandling eller vaksinering. Slik blir gjeterhunden en “høyre hånd” for bonden.

Det genetiske er viktig

Selv om Border Collie er vanlig i Norge, brukes også mange andre hunderaser til dette formålet i utlandet. Grunnen til at man gjerne holder seg til denne rasen i Norge er at gode gjeterhunder er avlet nettopp for dette. Med andre ord er det genetiske avgjørende for om en hund kan fungere som gjeterhund eller ikke. Border Collie er en populær rase for andre formål også, men om den blir avlet over flere generasjoner for eksempel til utstillinger, så kan den til slutt ikke lenger egne seg som gjeterhund.

Sau med sin bonde

Norsk sau og geit (NSG), som er en interesseorganisasjon for de som holder denne typen dyr, overvåker derfor stamtavler for Border Collie, for å være sikre på at det avles fram gode gjeterhunder. Om de naturlige instinktene til hunden blir svekket over generasjoner hvor avl har vært annerledes prioritert, så registreres det.

Det er ikke sikkert at din franske bulldog eller mops egner seg så godt til å gjøre arbeid. Det kan være vanskelig å få chihuahuaen leid ut til kraftselskap. Men noen hunder egner seg altså ikke bare for arbeid på lag med mennesker, men brukes aktivt på denne måten i dag. Et menneske kunne heller aldri erstattet en hund på jakt. Hastigheten, smidigheten og instinktene til en hund er rett og slett helt overlegne. Selv med all den teknologien vi har i dag har vi ingenting som kan måle seg med det som naturen har skapt helt på egen hånd!

azonbooster