Avkjøl hunden i sommerheten!

Det kan være veldig varmt å være pelskledd i den norske sommervarmen. Det gjelder spesielt på dager når sola skinner. Ikke alle hunder tåler varme dager like godt. Dette kan variere både med hunderase og med hundens alder og fysiske form. Det samme gjelder jo for oss mennesker. Eldre mennesker, og eldre hunder, er mer utsatte for å få problemer i varmen, og dersom en hund er drektig, er den enda mer utsatt. Det sier seg også selv at hunder med tykk pels tåler mindre varme enn hunder med tynnere pels, men det kan også være variasjoner innenfor rasen, for ikke alle hunder liker solen like godt som andre. Uansett hvilken type hund du har, er det viktig å holde øye med den, og passe på at den ikke blir overopphetet.

Hund som peser

Det første tegnet på at hunden er varm, er at den begynner å pese. Dette gjør den for å kjøle seg ned, og til vanlig er pesing nok til at hunden unngår overoppheting. Men noen ganger klarer ikke hunden å senke kroppstemperaturen på denne måten. Det gjelder spesielt dersom den er ute i sola eller andre steder der det er varmt. Hvis hunden ikke klarer å kjøle seg ned, kan den, som mennesker, utvikle heteutmattelse eller få heteslag. Heteutmattelse kan gi feberlignende symptomer, og hunden kan være i dårlig form i flere dager etterpå. forebygg feber ved å sjekke hunden jevnlig, og sørge for at den har kaldt vann og skygge for å kjøle seg ned. Heteslag er enda mer alvorlig enn heteutmattelse, og kan føre til bevisstløshet eller død. Pass på hunden i varmen, på samme måte som du ville passet på barnet ditt. Sørg for nedkjøling og kontroller jevnlig at hunden har det bra. Det beste stedet for hunden på varme dager, er i skyggen, og gjerne med gress som underlag, ettersom gress er kjøligere enn grus og asfalt.

Tips for å hjelpe hunden gjennom sommeren

Hund som ligger på strand

De fleste norske sommerdager er ikke så veldig varme, men når det først blir varmt, kan det bli nesten uutholdelig for hunden. Men det finnes noen enkle ting du som hundeeier kan gjøre for å gi hunden en mer behagelig sommer. Her er noen tips: Sørg for at hunden alltid har nok vann, og bytt ut vannet jevnlig, selv om hunden ikke har drukket opp alt. Hunden vil ha rent og kaldt vann. Hvis hunden må stå bundet, så sørg for at den har skygge tilgjengelig. Aller helst bør den kunne ligge på gress og ikke på varmt underlag. Blir det veldig varmt for hundene dine, kan du spyle de med kaldt vann, men ikke alle hunder er like begeistret for dette. Ta med deg hunden til stranden eller til en elv, eller en bekk i nærheten, slik at den kan vade i vannet. Et plaskebasseng i hagen fungerer også fint dersom hunden liker det. Husk at du aldri må gå fra hunden din i en varm bil, selv om du bare skal en rask tur inn på butikken. Hvis du har med hunden til butikken i sommervarmen, så bind den fast i skyggen utenfor butikken.

azonbooster